Samosa Recipe

Rasgulla Recipe

Rasgulla Recipe
 

Ingredients:

Milk-1 litre

Sugar-1 cup

All purpose flour-1.5 tbsp

Green cardamom-3 to 4

Vinegar-1.5 tbsp


Method:-

1.Turn on the flame and put the milk pan on gas.

2.Let the milk boil.

3.Once the milk start boiling, add vinegar and stir it.

4.Let it boil for a minute.

5.Now turn off the flame.

6.Drain the water using cotton cloth and squeeze it

7. Tie the corner of the cloth and hang it for 4-5 hours.

8.After 4-5 hrs turn on a flame and put the pan on it.

9.Now Add sugar and water. 

10. Use 4 cup of water for 1 cup sugar

11.Let it boil.

12.Now take out the chenna from the cotton cloth and knead it with your palm for 2-3 minutes.

13.Now add maida and mix it well.

14.Knead the chenna for 8-10 minutes continuously

15.Knead it again ,if crack appears on the chenna balls.

16.Make a dough.

17.Take small portion of chenna and roll it into small ball shape.

18.Make sure there are no cracks on the ball.

19.Divide the dough into equal portion and roll it into a ball shape.

20.Let the sugar dissolve completely add 2-3 green cardamom and stir it.

21.Now add chenna balls carefully.

22.Cover the pan and cook it for 8 minutes on high flame.

23.Open the lid and flip it gently.

24.Boil the rasagulla for 2-3 minutes on high flame without covering the pan.

25.Keep flipping in between

26.Now cover the pan and cook it for 15 minutes on low medium flame.

27.Flip it between.

28.Now turn off the flame and let cool down completely.

29.Once the rasgulla are on room temperature ,transfer it in bowl.

30. Leave it for 4-5 hrs for better result.

Do not keep in a refrigerator.



सामग्री:

दूध -1 लीटर
चीनी -1 कप
मैदा -1.5 tbsp
हरी इलायची -3 से 4
सिरका -1.5 tbsp


तरीका:-

1. आंच पर चढ़ाएं और दूध के पैन को गैस पर रखें।
2. दूध उबाल लें।
3. जब तक दूध उबलने लगे, सिरका डालें और हिलाएं।
4. इसे एक मिनट के लिए उबालें।
5.अब आंच बंद कर दें।
6. सूती कपड़े का उपयोग करके पानी निकालें और इसे निचोड़ें
7. कपड़े के कोने को बांधें और इसे 4-5 घंटों के लिए लटका दें।
8. बाद में 4-5 बजे आंच पर रखें और पैन को इस पर रख दें।
9.अब चीनी और पानी डालें।
10. 1 कप चीनी के लिए 4 कप पानी का उपयोग करें
11. उबाल लें।
12.अब कपास के कपड़े से चीना को बाहर निकालें और इसे अपनी हथेली से 2-3 मिनट के लिए गूंध लें।
13.अब मैदे को डालकर अच्छे से मिलाएं।
14. लगातार 8-10 मिनट के लिए छेना काटें
15. इसे फिर से रखें, अगर चीना गेंदों पर दरार दिखाई देती है।
16. एक आटा गूंथ लें।
17. छोटे हिस्से को मेंहदी के आकार में लें और इसे छोटे बॉल के आकार में रोल करें।
18. सुनिश्चित करें कि गेंद पर कोई दरार न हो।
19. आटे को बराबर भाग में बाँध लें और इसे एक बॉल शेप में रोल करें।
20. चीनी घुल जाने पर इसमें 2-3 हरी इलायची डालें और हिलाएं।
21.अब सावधानी से चीना गेंदों को जोड़ें।
22. पैन को चढ़ाएं और इसे तेज आंच पर 8 मिनट तक पकाएं।
23. ढक्कन को दबाएं और इसे धीरे से पलटें।
24. पैन को कवर किए बिना तेज आंच पर 2-3 मिनट के लिए रसगुल्ला को उबाल लें।
25. बीच बीच में पलटते रहें
26.अब पैन को ढंक दें और इसे मध्यम आंच पर 15 मिनट तक पकाएं।
27. इसे बीच में भरें।
28. अब आंच को बंद कर दें और पूरी तरह से ठंडा होने दें।
29. जब तक रसगुल्ला कमरे के तापमान पर न हो, इसे कटोरे में स्थानांतरित करें।
30. बेहतर परिणाम के लिए इसे 4-5 बजे के लिए छोड़ दें।
फ्रिज में न रखें।


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