Samosa Recipe

Kaju Katli

 

Kaju Katli

Preparation time - 30 minutes Ingredients: Cashews - 2 cups Sugar -1 cup Ghee - 2 tbsp


Method:-

1.Put the cashew in a grinding jar.
2.Grind into a smooth powder.
3.Start stop the blender at the intervals of 4-5 seconds.
4.Do not grind it continuously.
5.Now the kaju powder is ready.
6.Turn on the flame add 1 cup of sugar in a pan.
7.Let the sugar dissolve completely.
8.Now cook the syrup for 7-8 minutes on low flame.
9.Now add cashew powder.
10.And cook it for 12-13 minutes on low flame.
11.Now keep stirring.
12.Keep stirring to avoid lumps.
13.In the meanwhile,grease a plate with ghee.
14.Once the mixture starts separating from a pan ,turn off the flame.
15.Put the mixture immediately into the ghee greased plate.
16.fold it with spatula to reduce the temperature.
17.Add 1 tbsp of ghee to avoid stickiness.
18.Apply ghee on a butter paper.
19.Put the cashew mixture on it.
20.Put butter paper on top.
21.Gently roll it with rolling pin.
22.Adjust the thickness of kaju katli as per your choice.
23.You may put silver leaves or varak on top.
24.Rest it for 1 hour to set.
25.After 1 hour,put it on a chopping board and cut it diagonally.



तैयारी का समय - 30 मिनट
सामग्री:
काजू - 2 कप
चीनी -1 कप
घी - 2 बड़े चम्मच


तरीका:-

1. काजू को पीसने वाले जार में डालें।
2. एक चिकनी पाउडर में पीसें।
3. 4-5 सेकंड के अंतराल पर ब्लेंडर को बंद कर दें।
4. इसे लगातार न पीसें।
5.अब काजू पाउडर तैयार है।
6. आंच पर एक पैन में 1 कप चीनी डालें।
7. चीनी को पूरी तरह से घोल लें।
8. अब धीमी आंच पर चाशनी को 7-8 मिनट तक पकाएं।
9.अब काजू पाउडर डालें।
10. और इसे धीमी आंच पर 12-13 मिनट तक पकाएं।
11.अब सरगर्मी जारी रखें।
12. गांठ से बचने के लिए हिलाते रहें।
13. इस बीच, एक थाली को घी लगाकर चिकना कर लीजिए।
14. जब तक मिश्रण एक पैन से अलग न होने लगे, आंच बंद कर दें।
15. घी लगी थाली में मिश्रण को तुरंत डालें।
16. तापमान को कम करने के लिए इसे स्पैटुला से गुना करें।
17. चिपचिपाहट से बचने के लिए 1 चम्मच घी डालें।
18. बटर पेपर पर घी लगाएं।
19. इस पर काजू का मिश्रण डालें।
20. शीर्ष पर मक्खन कागज।
21. धीरे से इसे रोलिंग पिन के साथ रोल करें।
22. अपनी पसंद के अनुसार काजू कतली की मोटाई की जांच करें।
23. आप शीर्ष पर चांदी के पत्ते या वरक रख सकते हैं।
24. इसे सेट करने के लिए 1 घंटे का समय दें।
25. 1 घंटे के बाद, इसे चॉपिंग बोर्ड पर रखें और तिरछे काट लें।


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