Samosa Recipe

SAMOSA RECIPE


Ingredients for Samosa:

For Dough-

All purpose flour-200 gm

Carom seeds(ajwain)-1/2 tsp

Salt-1/2 tsp

Cooking oil-4 tbsp

For Stuffing/Masala-

Potato(boiled)-6 pcs (500 gms approx)

Fresh/frozen peas-25 gm

Cashew-10 to 12

(you may use roasted peanuts instead of cashew)

Green chilli(chopped)-3 to 4

Ginger (grated)-2 inch

Garlic(grated)-10 to 12

Chat masala powder-1/2 tsp

Dry mango powder(aamchur)-1/2 tsp

Turmeric powder-1/3 tsp

Red chilli powder-1/3 tsp

Roasted cumin powder-1 tsp

Garam masala powder-1/2 tsp

Salt to taste

Cooking oil for frying and masala preparation

Finely chopped coriander leaves

Method:

Dough Preparation-

1.Add carom seeds, salt and oil(4 tbsp) into the flour, mix it properly.

2.Add water and knead the flour into smooth dough( little stiffer than roti dough), cover it and keep it aside for 15 minutes.

Masala/stuffing Preparation-

1.Mash the potatoes and keep it aside.

2.Heat oil in a pan, add green chilli, grated ginger and garlic, fry it for a minute on medium flame.

3.Add green peas, fry it for a minute on medium flame.

4.Add turmeric powder, red chilli powder, crushed cashew and cook it for few seconds.

5.Add potato, garam masala powder, roasted cumin powder, chat masala powder, dry mango powder and salt to taste.

6.Mix the spices properly and cook it for 2-3 minutes on low flame, keep stirring in between.

7.Turn off the flame and add coriander leaves, mix it and let the masala/stuffing cool down completely.

Samosa Preparation-

1.Make equal size of dough-balls to make samosa, take one dough-ball and dust it with plain flour.

2.Roll it into small roti/poori shape and cut it into two equal parts.

3.Take one part, apply little water on the edges and join the edges to give it cone shape.

4.Fill the prepared cone with stuffing, apply little water on the edges and seal it.

5.Repeat the process to make remaining samosas.

Frying process:

6.Heat sufficient oil in a kadai or thick bottom pan, let the oil heat properly.

7.Once the oil is heated, reduce the flame to low

8.Put 3-4 samosa at a time in hot oil, fry it on low flame for 2 minutes.

9.Fry it on low flame till it turns golden brown from both sides, keep flipping in between.

10.Once the samosa turns golden brown, take it out on the kitchen towel.

11.Repeat the process to fry remaining samosa.

12.Samosa is ready, serve hot with green chutney and red chutney.


समोसा के लिए सामग्री:


आटा के लिए-

सभी उद्देश्य आटा -200 ग्राम

कैरम के बीज (अजवाईन) -1/2 चम्मच

नमक -1 / 2 चम्मच

खाना पकाने का तेल -4 बड़े चम्मच

स्टफिंग / मसाला के लिए-

आलू (उबला हुआ) -6 पीसी (500 ग्राम लगभग)

ताजा / जमे हुए मटर -25 ग्राम

काजू -10 से 12

(आप काजू की जगह भुनी हुई मूंगफली का उपयोग कर सकते हैं)

हरी मिर्च (कटी हुई) -3 से 4

अदरक (कद्दूकस किया हुआ) -2 इंच

लहसुन (कसा हुआ) -१० से १२

चाट मसाला पाउडर -1 / 2 चम्मच

सूखे आम का पाउडर (आमचूर) -1/2 छोटा चम्मच

हल्दी पाउडर -1 / 3 चम्मच

लाल मिर्च पाउडर -1 / 3 चम्मच

भुना जीरा पाउडर -1 टीस्पून

गरम मसाला पाउडर -1 / 2 चम्मच

नमक स्वादअनुसार

तलने और मसाला तैयार करने के लिए खाना पकाने का तेल

बारीक कटा हरा धनिया

तरीका:

आटा तैयार करना-

1. आटे में कैरम बीज, नमक और तेल (4 tbsp) जोड़ें, इसे ठीक से मिलाएं।

2. पानी डालें और आटे को चिकना आटा (रोटी के आटे से थोड़ा सख्त) में गूंध लें, इसे ढक दें और 15 मिनट के लिए अलग रख दें।

मसाला / भराई की तैयारी-

1. आलू को मैश करके अलग रख दें।

2. एक पैन में तेल गरम करें, उसमें हरी मिर्च, कद्दूकस की हुई अदरक और लहसुन डालें और मध्यम आँच पर एक मिनट के लिए भूनें।

3. हरी मटर डालें, इसे मध्यम आंच पर एक मिनट के लिए भूनें।

4. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, काजू को कुचल कर कुछ सेकंड के लिए पकाएं।

5. आलू, गरम मसाला पाउडर, भुना जीरा पाउडर, चाट मसाला पाउडर, आम का पाउडर और स्वादानुसार नमक।

6. मसाले को अच्छी तरह से मिलाएं और इसे धीमी आंच पर 2-3 मिनट तक पकाएं, बीच-बीच में हिलाते रहें।

7. आंच से उतारें और धनिया पत्ती डालें, मिलाएं और मसाला / स्टफिंग को पूरी तरह से ठंडा होने दें।

समोसे की तैयारी-

1. समोसे बनाने के लिए आटा-बॉल्स के बराबर आकार लें, एक आटा-बॉल लें और इसे सादे आटे के साथ धूल दें।

2. इसे छोटी रोटी / गरी के आकार में बेल लें और इसे दो बराबर भागों में काट लें।

3. एक भाग लें, किनारों पर थोड़ा पानी लगाएँ और किनारों को मिलाकर इसे शंकु आकार दें।

4. भराई के साथ तैयार शंकु को भरें, किनारों पर थोड़ा पानी लागू करें और इसे सील करें।

5. शेष समोसे बनाने के लिए प्रक्रिया को दोहराएं।

तलने की प्रक्रिया:

1. एक कढ़ाई या मोटे तले की कड़ाही में पर्याप्त तेल गरम करें, तेल को ठीक से गरम होने दें।

2. जब तक तेल गरम न हो जाए, आंच को कम कर दें

3. गर्म तेल में एक बार में 3-4 समोसे डालें, इसे 2 मिनट तक धीमी आंच पर भूनें।

4.। इसे धीमी आंच पर दोनों तरफ से सुनहरा भूरा होने तक सेकें, बीच-बीच में पलटते रहें।

5. समोसे को सुनहरा भूरा होने पर, इसे किचन टॉवल पर निकाल लें।

6. शेष समोसे तलने के लिए प्रक्रिया को दोहराएं।

7.समोसा तैयार है, हरी चटनी और लाल चटनी के साथ परोसें।

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