Samosa Recipe

Gulab Jamun Recipe

Gulab Jamun


Ingredients

Mawa  - 300 grams

Paneer - 1/2 Cup

Refined Flour  - More than 1/2 cup (70 grams)

Sugar - 3.5 cup (800 grams)

Green Cardamom - 1/2 tsp

Cashew nuts - 7-8 nos.

Almond - 7-8 nos.

Ghee - for frying Gulab jamun


Method:-

1.To start with preparing the syrup for making the gulab jamun.

2.Take a vessel and add sugar to it and add 2 cups of water into it.

3.Turn on the flame and let the sugar dissolve in water completely.

4.Meanwhile let us mash the mawa until smooth.

5.Crumble the paneer and knead it mawa to make it smooth dough.

6.And also add refined flour into it and mix it well and prepare a soft dough.

7.As sugar has dissolved completely and cook it for 2-3 minutes.

8.Reduce the flame to prevent it from over cooking.

To check you can take 1 to 2 drops in a bowl and let it cool down.take syrup between your finger and thumb and stretch apart.There is no formation of thread in it or the thread is really small.But the syrup has turned sticky like honey so this right consistency required.

9.Now the sugar syrup is ready take it out off the flame.

10.Now turn on the flame and put the kadai on it and add ghee to melt it but you can use refined oil also.

11.Now make a stuffing for gulab jamun.

12.Add chopped nuts and cardamom and little mawa dough and mix it well.

13.Now ghee ready for frying gulab jamun.

14.For making gulab jamuns  divide the dough into a small balls.

15.Flatten the dough ball with your finger and top it up with some stuffing and close really well.

16.And roll it out smoothly.

17.Prepare the dough balls and then drop them to ghee for frying.

18.While frying the gulab jamuns make sure that you don't directly touch them with the ladle. 

19.Move the ladle into the ghee for frying gulab jamun.

20.Keep the quantity of ghee more so that the gulab jamuns are drenched well.

21.very gently tossed the gulab jamuns and fry until they turn golden brown in colour from all sides.

22.Now gulab jamuns have turned golden brown in colour from all sides,take them out.

23.Drop these fried gulab jamuns directly to the sugar syrup.

24.Syrup should be little warm.

25.Within 3-4 hours gulab jamuns absorb the syrup well.

26.After 3-4 hours gulab jamun is ready to serve.




सामग्री


मावा - 300 ग्राम

पनीर - 1/2 कप

मैदा- 1/2 कप (70 ग्राम) से अधिक

चीनी - 3.5 कप (800 ग्राम)

हरी इलायची - 1/2 छोटा चम्मच

काजू - 7-8 नग।

बादाम - 7-8 नग।

घी - गुलाब जामुन तलने के लिए


तरीका:-


1. गुलाब जामुन बनाने के लिए चाशनी तैयार करने से शुरू करें।

2. एक बर्तन लें और उसमें चीनी डालें और उसमें 2 कप पानी डालें।

3. आंच पर चढ़ाएं और चीनी को पूरी तरह से पानी में घुलने दें।

4. इसके बाद हमें मावा को चिकना होने तक मैश कर लें।

5. पनीर को मसल कर चिकना आटा बनाने के लिए मावा को गूंध लें।

6. और इसमें मैदा भी मिलाएं और इसे अच्छे से मिलाएं और नरम आटा तैयार करें।

7. जैसे चीनी पूरी तरह से घुल गई है और इसे 2-3 मिनट तक पकाएं।

8. इसे पकाने से रोकने के लिए आंच को कम कर दें।

जाँच करने के लिए आप एक कटोरी में 1 से 2 बूंद ले सकते हैं और इसे ठंडा होने दें। अपनी उंगली और अंगूठे के बीच में सिरप डालें और अलग करें। इसमें धागे का कोई गठन नहीं है या धागा वास्तव में छोटा है। लेकिन सिरप चिपचिपा हो गया है। शहद की तरह इसलिए इस सही स्थिरता की आवश्यकता है।

9. अब चाशनी तैयार है इसे आंच से उतार लें।

10.अब आंच को चालू करें और इस पर कढाई डालें और इसे पिघलाने के लिए घी डालें लेकिन आप रिफाइंड तेल का भी उपयोग कर सकते हैं।

11.अब गुलाब जामुन के लिए स्टफिंग बनाएं|

12. कटे हुए मेवे और इलायची और थोड़ा मावा आटा डालकर अच्छी तरह मिलाएं।

13.अब घी जामुन तलने के लिए तैयार है।

14. गुलाब जामुन बनाने के लिए आटा को एक छोटी सी गेंदों में विभाजित करें।

15। आटा गेंद को अपनी उंगली से दबाएं और इसे कुछ स्टफिंग के साथ ऊपर करें और वास्तव में अच्छी तरह से बंद करें।

16. और इसे आसानी से रोल आउट करें।

17. आटे के गोले को छान लें और फिर उन्हें तलने के लिए घी में डुबो दें।

18. गुलाब जामुन तलने से यह सुनिश्चित होता है कि आप सीधे उन्हें करछुल से स्पर्श नहीं करते हैं।

19. गुलाब जामुन को तलने के लिए लड्डू को घी में तलें।

20. घी की मात्रा अधिक रखें ताकि गुलाब जामुन अच्छे से भीगें।

21. धीरे से गुलाब जामुन को फेंटे और तब तक भूनें जब तक वे चारों तरफ से सुनहरे भूरे रंग के न हो जाएं।

22. अब गुलाब जामुन हर तरफ से सुनहरे भूरे रंग के हो गए हैं, इन्हें निकाल लीजिए।

23. इन तले हुए गुलाब जामुन को सीधे चीनी की चाशनी में डालें।

24. सिरप थोड़ा गर्म होना चाहिए।

25. 3-4 घंटे में गुलाब जामुन सिरप को अच्छी तरह से सोख लेते हैं।

26. 3-4 घंटे बाद गुलाब जामुन परोसने के लिए तैयार है।


 

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