Samosa Recipe

Besan Ke Ladoo

Besan Ke Ladoo


 Ingredients – 

• Gram Flour                             -    2 cup / 200 gm

• Ghee                                       -    1/2 cup / 150 gm  

• Sugar / Bura                          -  1.5 Cup / 225 gm 

• Green Cardamom                -  1/4 tsp

• Chopped almonds, cashews 

        pistachios                        - 2 tbsp 


Method:

1.In a kadai take 7-8 tbsp ghee and turn on the flame.

2. Now add the gram flour and stir fry over medium heat.

3.Roast the gram flour till light golden brown colour.

4.It take about 30 minutes to roast on low flame.

5.Add more ghee if  you want and continue roasting the besan for some more 10 minutes.

6.When the besan would start to give nutty fragrance and will start realising ghee.

7.Now sprinkle 1 tbsp water.

8.Mix well,Foam and granules will start forming in the besan and it will make the ladoos delicious.

9.Now add chopped nuts and mix it well and switch off the flame.

10.Take out the mixture in a plate to cool down completely.

11.If it does not cool entirely,it become moist when sugar is added.

12.When the mixture get completely cooled add cardamom powder and add powdered sugar or boora.

13.Now mix it well by rubbing it with your open palm.

14.Add 2 tbsp ghee its totally optional.

15.Shape into tight hard balls pressing at every stage.

16.At the final stage top of each ladoo press pistachos keep it pressed a little.

17.Shape each one into a neat roundel.

18.Make all the ladoos this way.

It can be store for almost 4-5 weeks in air tight container.




सामग्री -

•बेसन- 2 कप / 200 ग्राम

• घी - 1/2 कप / 150 ग्राम

• चीनी / बूरा - 1.5 कप / 225 ग्राम

• हरी इलायची - 1/4 छोटा चम्मच

• कटे हुए बादाम, काजू

        पिस्ता - 2 बड़े चम्मच


तरीका:


1. एक कड़ाई में 7-8 टेबलस्पून घी लें और आंच को चालू करें।

2. अब बेसन डालकर मध्यम आंच पर भूनें।

3. बेसन को हल्का सुनहरा भूरा रंग होने तक भूनें।

4. धीमी आंच पर भूनने में लगभग 30 मिनट लगते हैं।

5. यदि आप चाहें तो और घी डालें और बेसन को कुछ और 10 मिनट तक भूनते रहें।

६.जब बेसन पोषक सुगंध देना शुरू करेगा और घी को साकार करना शुरू कर देगा।

7. अब 1 टेबलस्पून पानी छिड़कें।

8. अच्छी तरह से, फोम और ग्रैन्यूल्स बेसन में बनने लगेंगे और यह लड्डू को स्वादिष्ट बना देगा।

9.अब कटे हुए मेवे डालकर अच्छे से मिलाएं और आंच बंद कर दें।

10. पूरी तरह से ठंडा होने के लिए मिश्रण को प्लेट में निकाल लें।

11.यदि यह पूरी तरह से ठंडा नहीं होता है, तो चीनी डालते ही यह नम हो जाता है।

12.जब मिश्रण पूरी तरह से ठंडा हो जाए तब उसमें इलायची पाउडर डालें और चीनी या बूरा डालें।

13.अब इसे अपनी खुली हथेली से रगड़कर अच्छी तरह मिलाएं।

14. 2 चम्मच घी इसकी पूरी तरह से वैकल्पिक है।

15. हर चरण में दबाने वाले कड़े सख्त गोले में लपेटें।

16. प्रत्येक लाडू प्रेस पिस्ता के अंतिम चरण के शीर्ष को थोड़ा दबाकर रखें।

17. प्रत्येक को एक साफ गोल में लपेटें।

18. सारे लड्डू इसी तरह तल लें।

इसे एयर टाइट कंटेनर में लगभग 4-5 सप्ताह के लिए स्टोर किया जा सकता है।


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