Samosa Recipe

SOOJI KA HALWA

                                                         


sooji halwa recipe
Sooji halwa recipe



Ingredients:                                                                         Preparation time-20 minutes

Sooji/rava-1/2 cup

Sugar-1/2 cup

Ghee-1/4 cup

Chopped mixed dry fruits-1/4 cup

Cardamom powder-1/3 tsp(optional)

Water-1.5 cup (measuring cup)


Method;-

1.Turn on the flame and heat a pan on a medium flame.

2.Add sooji . Roast the sooji for 7-8 minutes on medium flame.

3.Roast it till it brown.

4.Take out the roasted sooji from the pan.keep aside.

5.Add water in the same pan.

6.Use 3 cups of water for 1 cup of sooji.

7.Add sugar and increase the flame to high.

8.let the sugar melt,keep stirring.

9.Once the water starts boiling,add roasted sooji.

10.Mix it well

11.Add dry fruits and cardamom powder mix it well.

12.Cook it on a high flame for 4-5 minutes,keep stirring.

13.once the halwa is little dry,add ghee and mix it well.

14. Turn off the flame and garnish with dry fruits.


सामग्री:                                                                          तैयारी का समय -२० मिनट


सूजी / रवा -1 / 2 कप

चीनी -1 / 2 कप

घी -1 / 4 कप

कटा हुआ मिश्रित सूखे फल -1 / 4 कप

इलायची पाउडर -1 / 3 चम्मच (वैकल्पिक)

पानी -1.5 कप (मापने कप)


तरीका;-


1. आंच पर रखें और मध्यम आंच पर एक पैन गर्म करें।

2. सो सूजी। मध्यम आंच पर 7-8 मिनट के लिए सूजी को भूनें।

3. इसे भूरा होने तक भूनें।

4. पैन से भुने हुए सूजी को निकाल लें। अलग रख दें।

5. एक ही पैन में पानी डालें।

6. सूजी के 1 कप के लिए 3 कप पानी का उपयोग करें।

7. चीनी डालें और आंच को बढ़ा दें।

8. चीनी को पिघलाएं, हिलाते रहें।

9. जब पानी उबलने लगे तो भुने हुए सूजी डालें।

10.इसे अच्छे से मिलाएं

11. ड्राई फ्रूट्स और इलायची पाउडर को अच्छे से मिलाएं।

12. इसे 4-5 मिनट के लिए तेज आंच पर हिलाते रहें, हिलाते रहें।

13. हलवे को थोड़ा सूखने पर घी डालकर अच्छे से मिलाएं।

14. आंच को बंद कर दें और ड्राई फ्रूट्स से गार्निश करें।


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