Samosa Recipe

GATTE KI SABJI

                                 

Gatte ki sabzi ki recipe
Gatte ki Sabzi

                    





 Ingredients:                                                                        Preparation Time: 40 minutes

For Gatta Preparation

Gram flour(besan)- 1 cup

Asafoetida (hing)-1/4 tsp

Cooking oil- 3 tbsp

Carom seeds(ajwain)-1/2 tsp

Turmeric powder-1/4 tsp

Red chilli powder-1/3 tsp

Cumin powder-1/4 tsp

Coriander powder-1/4 tsp

Garam masala powder-1/4 tsp

Salt- 1/3 tsp


For curry preparation: 

Onion paste - 1/2 cup (paste of 3 onions)

Tomato Puree - 1/3 cup ( puree of 2 tomatoes)

Yogurt - 3 tbsp

Coriander leaves

Ginger garlic paste- 1 tbsp

Cooking oil- 4 tbsp

Cumin seeds-1/2 tsp

Turmeric powder-1/2 tsp

Red chilli powder-1 tsp

Cumin powder-1/2 tsp

Coriander powder-1/2 tsp

Garam masala powder-1/2 tsp

Salt to taste

Method:-

1. In a bowl add gram flour,hing,salt and  all the spices.

2. And mix it well.

3.Add oil and mix it again.

4.Add water and make a stiff dough.

5.Make a equal size of dough balls and roll it into cutlet or roll shape.

6.Heat 500ml of water in a pan and let it come to boil..

7.You may steam the gatta or boil it.

8.Once the water starts boiling , add rolls one by one.

9.Boil it for 12-15 minute on medium flame.

10.Once the gatta is cooked turn off the flame.

11.Take it out in a plate and let it cool down.

12.Keep the boiling water for further use.

13.Cut the gatta into small pieces.

14.Turn on the flame and heat a pan and add oil.

15.Let the oil heat.

16.Add gatta and fry it for a minute on medium flame.

17.Take it out from the pan and add oil again.

18.Add cumin seeds fry it for a second.

19.Reduce the flame to low before adding the dry spices.

20.Add turmeric powder,red chilli powder,coriander powder and cumin powder mix it well.

21. Keep stirring for few seconds.

22.Add onion paste and mix it and cook it for 2-3 minutes on a medium flame. cover the lid.

23.After 2 minute open the lid and stir it.

24.Add ginger garlic paste mix it and cook it for a 1/2 minute on a medium flame.Cover the pan.

25.After 1/2 minute open the lid and stir it.

26.Add tomato puree and mix it well.

27.Cook it for a 2 minutes on medium flame.Cook it till the oil get separated from the pan.

28.Switch off the flame and let the masala cool down a bit.

29.Once it cool down add curd and mix it.

30.Turn on the flame.keep the flame on medium and keep stirring for a minute.

31.Add the stock or plain water and add salt mix it well.

32.Now add gatta stir it well.Cover the pan and cook it for 3-4 minute on a medium flame.

33.Now add garam masala and mix it. add coriander leaves.

34. Turn off the flame and stir it.

35.Cover the pan and leave it for minute.Open the lid and stir it.

36. Gatte ki sabzi is ready to serve.


सामग्री:                                                                                          तैयारी का समय: 40 मिनट


गट्टा तैयारी के लिए

बेसन (बेसन) - 1 कप

हींग (टिका) -1/4 चम्मच

खाना पकाने का तेल- 3 बड़े चम्मच

कैरम के बीज (अज्वैन) -1/2 चम्मच

हल्दी पाउडर -1 / 4 चम्मच

लाल मिर्च पाउडर -1 / 3 चम्मच

जीरा पाउडर -1 / 4 चम्मच

धनिया पाउडर -1 / 4 चम्मच

गरम मसाला पाउडर -1 / 4 चम्मच

नमक- 1/3 चम्मच


करी तैयारी के लिए:

प्याज का पेस्ट - 1/2 कप (3 प्याज का पेस्ट)

टमाटर प्यूरी - 1/3 कप (2 टमाटर की प्यूरी)

दही - 3 बड़े चम्मच

धनिये के पत्ते

अदरक लहसुन का पेस्ट- 1 बड़ा चम्मच

कुकिंग ऑयल- 4 बड़े चम्मच

जीरा -1 / 2 चम्मच

हल्दी पाउडर -1 / 2 चम्मच

लाल मिर्च पाउडर -1 छोटा चम्मच

जीरा पाउडर -1 / 2 चम्मच

धनिया पाउडर -1 / 2 चम्मच

गरम मसाला पाउडर -1 / 2 चम्मच

नमक स्वादअनुसार


तरीका:-


1. एक कटोरे में बेसन, हिंग, नमक और सभी मसाले डालें।

2. और इसे अच्छे से मिला ले।

3. तेल डालकर फिर से मिलाएं।

4. पानी डालें और सख्त आटा गूंथ लें।

5. आटा गेंदों का एक समान आकार लें और इसे कटलेट या रोल आकार में रोल करें।

6. एक पैन में 500 मिलीलीटर पानी डालें और उबलने दें।

7. आप गट्टा को भाप दे सकते हैं या उसे उबाल सकते हैं।

8. जब पानी उबलने लगे तो एक-एक करके रोल डालें।

9. मध्यम आंच पर इसे 12-15 मिनट तक उबालें।

10. जब तक गट्टा पक जाए तब आंच बंद कर दें।

11. इसे प्लेट में निकाल लें और ठंडा होने दें।

12. आगे के उपयोग के लिए उबलते पानी डालें।

13. गट्टों को छोटे-छोटे टुकड़ों में काट लें।

14। आंच पर चढ़ाएं और एक पैन गरम करें और तेल डालें।

15. तेल को गरम करें।

16. गट्टे डालकर मध्यम आंच पर एक मिनट के लिए भूनें।

17. इसे पैन से बाहर निकालें और फिर से तेल डालें।

18. जीरा को एक सेकंड के लिए भूनें।

19. सूखे मसाले डालने से पहले आंच को कम कर दें।

20. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर और जीरा पाउडर मिलाएं।

21. कुछ सेकंड के लिए हिलाते रहें।

22. प्याज का पेस्ट डालकर मिलाएं और इसे मध्यम आंच पर 2-3 मिनट तक पकाएं। ढक्कन ढकें।

23। 2 मिनट के बाद ढक्कन खोलें और इसे हिलाएं।

24. अदरक लहसुन का पेस्ट मिलाएं और इसे मध्यम आंच पर 1/2 मिनट तक पकाएं। पैन को चलाएं।

25. 1/2 मिनट बाद ढक्कन खोलकर हिलाएँ।

26. टमाटर प्यूरी डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।

27. इसे मध्यम आंच पर 2 मिनट के लिए पकाएं। इसे तब तक पकाएं जब तक कि तेल पैन से अलग न हो जाए।

28. आंच बंद कर दें और मसाला थोड़ा ठंडा होने दें।

29. इसे ठंडा करके इसमें दही मिलाएं और मिलाएं।

30. आंच पर रखें। आंच को मध्यम कर दें और एक मिनट तक हिलाते रहें।

31. स्टॉक या सादा पानी डालें और उसमें नमक मिलाएं।

32.अब गट्टे डालकर इसे अच्छी तरह से हिलाएं। पैन को उबालें और इसे मध्यम आंच पर 3-4 मिनट तक पकाएं।

33.अब गरम मसाला डालें और मिलाएँ। धनिया पत्ती डालें।

34. आंच बंद करें और इसे हिलाएं।

35. पैन को हटा दें और इसे मिनट के लिए छोड़ दें। ढक्कन को खोलें और इसे हिलाएं।

36. गट्टे की सब्ज़ी परोसने के लिए तैयार है।


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