Samosa Recipe

Palak Paneer Recipe

.                     Palak Paneer Recipe

Ingredients

Spinach leaves(washed)-250 gm

Paneer (cubes)-200 gm

Green chilli-3

Chopped ginger-1 inch

Garlic cloves(peeled)-14 to 16

Chopped onion-1 (large)

Chopped tomato-1

Cumin seeds-1/2 tsp

Turmeric powder-1/2 tsp

Red chilli powder-1/2 tsp

Cumin powder-1/2 tsp

Coriander powder-1/2 tsp

Garam masala powder-1/2 tsp

Fresh cream-2 tbsp

Cooking oil-4 tbsp

Salt to taste


Method:

1.Boil one litre of water in pan, add spinach leaves and boil it for a minute, turn off the flame.

2.Drain the water, take out the boiled spinach in a blending jar and keep it aside.

3.Heat oil in a pan, add cumin seeds, fry it for few seconds then add green chilli, ginger, garlic.

4.Add onions and fry it on medium flame till it turns light brown(2-3 minutes) .

5.Add chopped tomato, cook on medium flame till it turns little soft (2-3 minutes).

6.Turn off the flame and let it cool down, take out the fried ingredients in the same blending jar.

7.Add little water and blend it into thick smooth paste, keep it aside.

8.Heat oil in same pan, add turmeric powder, red chilli powder, coriander powder and cumin powder.

9.Fry it for 20-30 seconds, add the prepared paste, keep stirring.

10.Cover the pan and cook it for 2-3 minutes on medium flame.

11.Add fresh cream and paneer cubes, mix it well in gravy.

12.Add garam masala powder and salt to taste, mix it well.

13.Cover the pan and cook it for 2 minutes on low flame, turn off the flame.

14.Garnish with fresh cream and grated paneer, palak paneer is ready to serve with roti, paratha, naan and kulcha etc.


सामग्री के


पालक के पत्ते (धोए हुए) -250 ग्राम

पनीर (क्यूब्स) -200 ग्राम

हरी मिर्च -3

कटा हुआ अदरक -1 इंच

लहसुन लौंग (छिलका) -14 से 16

कटा हुआ प्याज -1 (बड़ा)

कटा हुआ टमाटर -1

जीरा -1 / 2 चम्मच

हल्दी पाउडर -1 / 2 चम्मच

लाल मिर्च पाउडर -1 / 2 चम्मच

जीरा पाउडर -1 / 2 चम्मच

धनिया पाउडर -1 / 2 चम्मच

गरम मसाला पाउडर -1 / 2 चम्मच

ताजा क्रीम -2 बड़े चम्मच

खाना पकाने का तेल -4 बड़े चम्मच

नमक स्वादअनुसार

तरीका:

1. पैन में एक लीटर पानी डालें, पालक के पत्ते डालें और एक मिनट तक उबालें, आंच बंद कर दें।

2. पानी के साथ, एक उबलते जार में उबले हुए पालक को बाहर निकालें और इसे एक तरफ रख दें।

3. एक पैन में तेल गरम करें, उसमें जीरा डालें, इसे कुछ सेकंड के लिए भूनें फिर हरी मिर्च, अदरक, लहसुन डालें।

4. प्याज डालें और इसे मध्यम आंच पर हल्का भूरा होने तक (2-3 मिनट) भूनें।

5. कटे हुए टमाटर को डालकर, मध्यम आंच पर थोड़ा नरम (2-3 मिनट) होने तक पकाएं।

6. आंच को बंद कर दें और इसे ठंडा होने दें, तली हुई सामग्री को उसी मिश्रण वाले जार में निकाल लें।

7. थोड़ा सा पानी डालें और इसे गाढ़ा चिकना पेस्ट बनाकर एक तरफ रख दें।

8. एक ही पैन में तेल गरम करें, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर और जीरा पाउडर डालें।

9। इसे 20-30 सेकंड के लिए भूनें, तैयार पेस्ट डालें, हिलाते रहें।

10. पैन को उबालें और मध्यम आंच पर इसे 2-3 मिनट तक पकाएं।

11. ताजा क्रीम और पनीर क्यूब्स जोड़ें, इसे ग्रेवी में अच्छी तरह मिलाएं।

12। गरम मसाला पाउडर और स्वादानुसार नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएं।

13. पैन को उबालें और धीमी आंच पर 2 मिनट तक पकाएं, आंच बंद कर दें।

14. ताजा क्रीम और कसा हुआ पनीर के साथ गार्निश, पालक पनीर रोटी, पराठा, नान और कुल्चा आदि के साथ परोसने के लिए तैयार है।

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