Samosa Recipe

Dhokla Recipe

Dhokla Recipe


Ingredients:

Gram flour(besan)-150 gm(2 cup)
Ginger and green chilli paste-2 tsp
Semolina (sooji)-2 tbsp
Salt to taste
Turmeric powder-1/3 tsp
Sugar-1.5 tbsp
Fruit Salt (Eno-unflavoured)-1 tsp
Lemon juice-2 tbsp
Cooking oil-1 tsp
Water(lukewarm)-1/2 glass(150 ml)
For Tadka or Tempering:
Green chilli(split)-3
Curry leaves
Mustard seeds-1 tsp
Asafoetida(hing)-2 pinch
Sugar-1/2 tsp
Salt to taste-1/3 tsp
Coriander leaves
Cooking oil-2 tbsp

Method:-
1.Sieve the gram flour in a bowl.
2.Add semolina,sugar and mix it.
3.Add water and mix it properly.
4.Now add lemon juice and mix it.
5.The consistency of batter is little thick.
6.Cover it and leave it for 15 minutes.
7.Add 2 glass of water in a deep pan or kadai/steamer.
8.Put a stand in a water. And turn on the flame,cover the pan and let the water come to boil.
9.In the meanwhile grease a deep plate,or cake tin with oil.
10.After 15 minutes stir the batter.
11.Now add turmeric powder,salt,ginger green chilli paste and mix it well.
12.Add 1 tsp oil and mix it again.
13.Now add eno and add 1 tsp of water on eno.
14.Mix it for 10-12 second.
15.Immediately pour the batter into the greased cake tin or plate.
16.Tap the tin to level it properly.
17.Open the lid and place the the batter tin inside the pan/steamer.
18.Do not open the lid in between.
19.Cover the pan and steam it for 20 minutes on medium flame.
20.After 20 minutes open the lid and check the dhokla with knife.
21.Turn off the flame.
22. If the knife doesn't come out dry then cook it for another 4-6 minutes( cover the pan).
23.Once the dhokla tin is slightly cold,take it out from the steamer/pan,
24.Let it cool down a little more.
25.Turn on the flame ,heat a tadka pan.
26.Add oil and let it heat properly.
27.Add asafoetida,mustard seeds and fry it for few second.
28.Add green chilli,curry leaves,fry it for few seconds.
29.Add little sugar and salt mix it.
30.Tadka is ready and turn off the flame.
31.Take out the dhokla from tin.
32.Cut into pieces and pour the tadka on top.
33.You may add 5-8 tbsp of water in tadka before pouring it on dhokla to make it juicy,
34.Now the dhokla is ready to serve.



सामग्री:

बेसन (बेसन) -150 ग्राम (2 कप)
अदरक और हरी मिर्च का पेस्ट -2 टी स्पून
सूजी (सूजी) -2 बड़े चम्मच
नमक स्वादअनुसार
हल्दी पाउडर -1 / 3 चम्मच
चीनी -1.5 बड़ा चम्मच
फ्रूट सॉल्ट (Eno-unflavoured) -1 चम्मच
नींबू का रस -2 बड़े चम्मच
खाना पकाने का तेल -1 चम्मच
पानी (गुनगुना) -1/2 ग्लास (150 मिली)
तड़का या तड़के के लिए:
हरी मिर्च (विभाजित) -3
करी पत्ते
सरसों के बीज -1 टीस्पून
हींग (हिंग) -2 चुटकी
चीनी -1 / 2 चम्मच
स्वाद के लिए नमक -1 / 3 चम्मच
धनिये के पत्ते
खाना पकाने के तेल -2 बड़े चम्मच

तरीका:-
1. एक कटोरे में बेसन लें।
2. सूजी, चीनी डालकर मिलाएं।
3. पानी डालें और इसे ठीक से मिलाएं।
4.अब इसमें नींबू का रस मिलाएं और मिक्स करें।
5. बल्लेबाज की स्थिरता थोड़ी मोटी है।
6. इसे ठीक करें और इसे 15 मिनट के लिए छोड़ दें।
7. एक गहरे पैन या कड़ाही / स्टीमर में 2 गिलास पानी डालें।
8. पानी में एक स्टैंड रखो। और आंच को चालू कर दें, पैन को ढक दें और पानी को उबलने दें।
9. इस बीच एक गहरी प्लेट, या तेल के साथ केक टिन।
10. 15 मिनट के बाद बल्लेबाज को हिलाओ।
11.अब हल्दी पाउडर, नमक, अदरक हरी मिर्च का पेस्ट डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
12. 1 चम्मच तेल मिलाएं और फिर से मिलाएं।
13.अब ईनो डालें और ईनो पर 1 टीस्पून पानी डालें।
14. इसे 10-12 सेकंड के लिए छोड़ दें।
15. तुरंत घी लगे हुए केक टिन या प्लेट में डाल दें।
16. टिन को ठीक से समतल करने के लिए।
17. ढक्कन को खोलें और बैटर टिन को पैन / स्टीमर के अंदर रखें।
18. बीच में ढक्कन न खोलें।
19. पैन को उबालें और इसे मध्यम आंच पर 20 मिनट के लिए भाप दें।
20. 20 मिनट के बाद ढक्कन खोलें और चाकू से ढोकला को चेक करें।
21. आंच बंद कर दें।
22. यदि चाकू सूख नहीं जाता है, तो इसे 4-6 मिनट के लिए पकाएं (पैन को कवर करें)।
23. ढोकला टिन थोड़ा ठंडा होने पर, इसे स्टीमर / पैन से निकाल लें,
24. इसे थोड़ा और ठंडा करें।
25. आंच पर रखें, एक तडका पैन गरम करें।
26. तेल लगाएं और इसे अच्छी तरह से गर्म होने दें।
27. हींग, सरसों के दाने डालकर कुछ सेकेंड के लिए भूनें।
28. हरी मिर्च, करी पत्ता, इसे कुछ सेकंड के लिए भूनें।
29. थोड़ा चीनी और नमक मिलाएं।
30. तड़का तैयार है और आंच बंद कर दें।
31. टिन से ढोकला निकाल लें।
32. टुकड़ों में काटें और शीर्ष पर तड़का डालें।
33. ताड़का में 5-8 टेबलस्पून पानी डालने से पहले इसे रसदार बनाने के लिए ढोकला में डाल सकते हैं,
34.अब ढोकला परोसने के लिए तैयार है।








   

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