- Get link
- X
- Other Apps
![]() |
Ingredients:-
cottage cheese -250 g
2 onion+15 cashew nuts+2-3 green chillies(fine paste)
2 tomatoes(fine paste)
1 tbsp heaped ginger garlic paste
4 tbsp yogurt 4-5 tbsp cream or malai
100 g milk
1 tsp salt
1 tsp red chili powder
1/2 tsp garam masala powder
4-5 tbsp pure ghee or plane ghee or oil or butter
1 tsp shah zeera
3 green cardamom
1 black cardamom
8-10 black pepper corn
4-5 clove
1 bay leaf
2 small cinnamon stick
Method:-
1.Heat a pan add ghee,once the ghee is heated add whole spices,saute them for few second.
2.Add onion paste and fry it for 3-4 minutes on medium heat till the onion turn pink in colour.
3.Add ginger and garlic paste and cook it for when the raw smell vanishes.
4.Add all powdered spices and tomato paste and fry it till the water gets dry.
5.Now add yogurt and cream and mix it well.
6.Cook it for 3-4 minutes on a medium flame when the masalas leave the oil.
7.Now add 2-3 tbsp water and mix it well.
8. Now add paneer and mix it well and cook it for 4-5 minutes.
9.Now add milk,keep the flame high stir it continuously and bring one boil.
10.After one boil cook for 5-7 minutes on low flame.
11.Turn off the flame .
12.Garnish with coriander leaves ,your shahi paneer is ready to serve.
Thankyou
सामग्री:-
पनीर -250 ग्राम
2 प्याज + 15 काजू + 2-3 हरी मिर्च (महीन पेस्ट)
2 टमाटर (महीन पेस्ट)
1 बड़ा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
4 बड़े चम्मच दही 4-5 चम्मच क्रीम या मलाई
100 ग्राम दूध
1 चम्मच नमक
1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1/2 टीस्पून गरम मसाला पाउडर
4-5 बड़ा चम्मच शुद्ध घी या प्लेन घी या तेल या मक्खन
1 चम्मच शाह ज़ेरा
3 हरी इलायची
1 काली इलायची
8-10 काली मिर्च मकई
4-5 लौंग
1 बे पत्ती
2 छोटी दालचीनी छड़ी
तरीका:-
1. एक पैन में घी डालें, एक बार घी गर्म होने के बाद उसमें साबुत मसाले डालें, कुछ सेकेंड के लिए भूनें।
2. प्याज का पेस्ट डालें और इसे मध्यम आँच पर 3-4 मिनट के लिए भूनें जब तक प्याज गुलाबी रंग का न हो जाए।
3. अदरक और लहसुन का पेस्ट डालें और इसे तब तक पकाएं जब कच्ची महक गायब हो जाए।
4. सभी पाउडर मसाले और टमाटर का पेस्ट डालें और इसे पानी सूखने तक भूनें।
5.अब दही और क्रीम डालकर अच्छे से मिलाएं।
6. जब मसाला तेल छोड़ दे तो इसे मध्यम आंच पर 3-4 मिनट तक पकाएं।
7.अब इसमें 2-3 टेबलस्पून पानी डालकर अच्छे से मिलाएं।
8. अब पनीर डालकर अच्छे से मिलाएं और 4-5 मिनट तक पकाएं।
9.अब दूध डालें, आंच को लगातार तेज रखें और एक उबाल लाएं।
10. बाद में धीमी आंच पर 5-7 मिनट के लिए एक उबाल लें।
11. आंच से उतारें।
12. धनिया पत्ती से गार्निश करें, आपका शाही पनीर परोसने के लिए तैयार है।
धन्यवाद
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment