Samosa Recipe

Samosa recipe


 Ingredients:                                                                     Preparation Time:-45 Minute

For Dough:

Maida-2 cup

Ajwain -1 tsp

Salt-1 tsp

oil-1/4 cup

Water as required

For Stuffing:

Oil-1 tbsp

Cumin seeds-1 tsp

Ginger-1 tsp

Potato-4 boiled

Green chilli-2

red chilli powder-1/2 tsp

Garam masala-1 tsp

Dry mango powder-1/2 tsp

Chaat masala-1/2 tsp

Coriander leaves-2-3 tbsp

Cashew nut-1 tbsp

Raisins-1 tbsp

Salt to taste

Method:

1. Mix all the ingredients for dough and knead a tight dough .

2.Keep dough aside for 15-30 minutes.

3. Heat a pan and add 1 tbsp oil.

4.When the oil get warm add cumin seeds,ginger and saute it for a minute.

5.Now add potato,green chilli,red chilli powder,garam masala,dry mango powder,chaat masala and salt 

and mix it well and cook it for 2-3 minute.

6.Now add cashew nut and raisins and coriander and mix it well and cook it for a minute.

7.Switch off the gas and keep the stuffing aside.

8. Take small amount of dough and roll it into a small puri shape.

9.Remember do not roll  puri not so thick or thin .

10.Cut the puri in two equal part with the help of knife.

11. Apply water in a corner side and fold it like a triangle shape.

12.Fill the stuffing and sealed with water.

13.Make all samosas like this.

14. Now heat a oil on medium flame.

15.When the oil become hot add samosa and deep fry them on a medium flame.

16. Serve hot samosa with green and red chutney.


सामग्री:                                                                    तैयारी का समय: -45 मिनट

आटा के लिए:

मैदा -2 कप

Ajwain -1 चम्मच

नमक -1 चम्मच

तेल -1 / 4 कप

आवश्यकतानुसार पानी


भराई के लिए:

तेल -1 बड़ा चम्मच

जीरा -1 टी स्पून

अदरक -1 चम्मच

आलू -4 उबला हुआ

हरी मिर्च -2

लाल मिर्च पाउडर -1 / 2 चम्मच

गरम मसाला -1 चम्मच

आम का पाउडर -1 / 2 चम्मच

चाट मसाला -1 / 2 चम्मच

धनिया पत्ती-2-3 बड़े चम्मच

काजू -1 टीस्पून

किशमिश -1 बड़ा चम्मच

नमक स्वादअनुसार


तरीका:

1. आटा के लिए सभी अवयवों को मिलाएं और एक तंग आटा गूंधें।

2. 15-30 मिनट के लिए अलग आटा रखें।

3. एक पैन गरम करें और 1 बड़ा चम्मच तेल डालें।

4. जब तेल गर्म हो जाए तो इसमें जीरा, अदरक डालकर एक मिनट के लिए भूनें।

5.अब आलू, हरी मिर्च, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला, सूखा आम पाउडर, चाट मसाला और नमक डालें

और इसे अच्छे से मिलाएं और 2-3 मिनट तक पकाएं।

6.अब काजू और किशमिश और धनिया डालें

और इसे अच्छी तरह से मिलाएं और एक मिनट के लिए पकाएं।

7. गैस बंद कर दें और स्टफिंग को एक तरफ रख दें।

8. छोटी मात्रा में आटा लें और इसे एक छोटी पुरी आकार में रोल करें।

9.  पुरी को इतना मोटा या पतला नहीं बेलें।

10. चाकू की मदद से पुरी को दो बराबर भाग में काट लें।

11. एक कोने में पानी लगाएं और इसे त्रिकोण आकार में मोड़ें।

12 भराई और पानी के साथ सील।

13. इस तरह सभी समोसे बना लें।

14. अब मध्यम आंच पर एक तेल गर्म करें।

15 .जब तेल गर्म हो जाए तो समोसे डालें और उन्हें मध्यम आंच पर डीप फ्राई करें।

16. हरी और लाल चटनी के साथ गर्म समोसा परोसें।





Comments