Samosa Recipe

Poha

                                                         


Ingredients                                                                        Preparation Time-30 minutes

Poha-  2 cup
Onion -2
Peanut(moongfali)-2 tbsp
Curry leaves -8-10
Cumin seeds- 1/2 tsp
Rai- 1/2 tsp
Green Chilli- 2-3
Lemon -1
Salt- to taste
Turmeric powder- 1 tsp
Sugar- 1/2 tsp
oil- 2 tbsp

Method:-
1. Wash poha in running water and keep aside for 10-15 min.
2.Take a pan and heat the 1 tsp oil.
3. Now add peanut and fry on a low medium flame.
4. When the peanut become golden brown take out of the pan.
5. Now add remaining oil and heat it.
6.Now add jeera and rai .
7. Now add green Chilli and curry leaves and saute it.
8.Now add onion and saute it for 3-4 minute on a medium flame.
9. When the onion get light brown add sugar and cook it for a few second.
10.Now add turmeric powder and saute it for a second.
11.Now add poha and mix it well and cook it for a 3-4 minutes.
12.Now add salt and peanut and mix it well.
13. Switch off the gas and add 1 lemon juice and mix it well.
14. Garnish with green coriander.


सामग्री                                                                                                तैयार करने का समय -30 मिनट

पोहा -2 कप
प्याज-2
मूंगफली (मूंगफली) -2 बड़े चम्मच
करी पत्ता-8-10
जीरा -1 / 2 चम्मच
राय -1 / 2 चम्मच
हरी मिर्च-2-3
नींबू -1
नमक स्वादअनुसार
हल्दी पाउडर -1tsp
चीनी-1 / 2tsp
तेल -2 बड़े चम्मच

तरीका:-
1.पानी में पोहा धोएं और 10-15 मिनट के लिए अलग रख दें।
2. एक पैन लें और 1 टीस्पून तेल गर्म करें।
3. अब इसमें मूंगफली डालें और धीमी आंच पर भूनें।
4. जब मूंगफली सुनहरे भूरे रंग की हो जाए तो पैन से निकाल लें।
5. अब बचा हुआ तेल डालकर गर्म करें।
6.अब जीरा और राई डालें।
7. अब हरी मिर्च और करी पत्ता डालें और इसे सौते करें।
8.अब प्याज डालकर मध्यम आंच पर 3-4 मिनट के लिए भूनें।
9. जब प्‍याज हल्‍का भूरा हो जाए तब शक्‍कर मिलाएं और कुछ सेकेंड के लिए पकाएं।
10.अब हल्दी पाउडर डालें और इसे एक सेकंड के लिए भूनें।
11.अब पोहा डालें और अच्छी तरह मिलाएं और 3-4 मिनट तक पकाएं।
12.अब नमक और मूंगफली डालकर अच्छे से मिलाएं।
13. गैस बंद करें और 1 नींबू का रस डालें और इसे अच्छी तरह मिलाएं।
14. हरे धनिये से गार्निश करें।


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