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Ingredients; Preparation Time-45 min
Toor dal/arhar dal(split Red gram)-1 cup
Chana dal(Split Bengal gram)-1/2 or 3/4 cup
Green chilli(chopped)-1
Onion(chopped)-1(large)
Tomato(chopped)-1(large)
Ginger garlic paste-1 tsp
Coriander leaves
Ghee-2 to 3 tbsp
Asafoetida(hing)-1/4 tsp
Garlic(chopped)-10 to 12
Dry red chilli-2
Cooking oil-4 tbsp
Cumin seeds-1 tsp
Clove-2 to 3
Cinnamon(dalchini)-2 inch
Turmeric powder-1/2 tsp
Red chilli powder-1/2 tsp
Coriander powder-1/2 tsp
Garam masala powder-1/3 tsp
Salt to taste
Method:-
1.Put both the dal in a bowl and wash it with water.
2.Add washed dal in pressure cooker.
3. Add water( 2-2.5 cup of water).
4. Add salt,1/3 tsp of turmeric powder and 1 tsp oil.
5. Close the lid and put it on the gas stove and turn on the flame.
6. Cook it for 4-5 whistles on medium flame.
7.After 5 whistle turn off the flame and let the cooker completely cool down.
8. Now open it carefully. you may add water to reduce the thickness.
9.Put the kadhai on a gas stove and turn on the flame.
10.Once the pan is heated,add oil and let it heat properly.
11. Add cinnamon stick and cloves,cumin seeds and fry it for a few second on medium flame.
12.Add onions and fry it for 2-3 minutes on medium flame.
13.Add green chillies and ginger garlic paste mix it and fry it for 1/2 minute.
14.Add all the spices and mix it well and cook it for a 1/2 minute.
15.Add tomato and mix it. Cover the pan and cook the tomato till it soft (approx 5-6 minutes).
16. After 6 minutes stir the masala and add 1/2 portion of coriander leaves.
17.Cover the pan and cook it for a minute.
18.open the lid and stir it and add boiled dal in the pan and stir it well.
19.Increase the flame to medium and cook it for a minute(cover the pan).
20.Now open the lid and stir it and turn off the flame.
21.Add remaining coriander leaves and mix it.
22. Dal fry is ready.
23.Turn on the flame and heat a tadka pan.
24.Add ghee,once the ghee is heated add hing.
25.Now Add dry red chilli,garlic.
26.Cook it till the garlic turns golden brown.
27.Turn off the flame and add little red chilli powder on it.Mix it well.
28.Pour the tadka on dal fry.
29. Now the dal tadka is ready to serve.
सामग्री; तैयारी का समय -45 मि
तोर दाल / अरहर दाल (स्प्लिट रेड ग्राम) -1 कप
चना दाल (स्प्लिट बंगाल ग्राम) -1/2 या 3/4 कप
हरी मिर्च (कटी हुई) -1
प्याज (कटा हुआ) -1 (बड़े)
टमाटर (कटा हुआ) -1 (बड़े)
अदरक लहसुन का पेस्ट -1 टी स्पून
धनिये के पत्ते
घी -2 से 3 बड़े चम्मच
हींग (टिका) -1/4 चम्मच
लहसुन (कटा हुआ) -१० से १२
सूखी लाल मिर्च -2
खाना पकाने का तेल -4 बड़े चम्मच
जीरा -1 टी स्पून
लौंग -2 से 3
दालचीनी (दालचीनी) -2 इंच
हल्दी पाउडर -1 / 2 चम्मच
लाल मिर्च पाउडर -1 / 2 चम्मच
धनिया पाउडर -1 / 2 चम्मच
गरम मसाला पाउडर -1 / 3 चम्मच
नमक स्वादअनुसार
तरीका:-
1. दोनों दाल को एक कटोरे में डालें और पानी से धो लें।
2.Ad प्रेशर कुकर में धोया हुआ दाल।
3. पानी (2-2.5 कप पानी) जोड़ें।
4. नमक, 1/3 चम्मच हल्दी पाउडर और 1 टीस्पून तेल डालें।
5. ढक्कन बंद करें और इसे गैस स्टोव पर रखें और आंच को चालू करें।
6. इसे मध्यम आंच पर 4-5 सीटी के लिए पकाएं।
7. 5 सीटी आने के बाद आंच बंद कर दें और कुकर को पूरी तरह से ठंडा होने दें।
8. अब इसे ध्यान से खोलें। आप मोटाई कम करने के लिए पानी जोड़ सकते हैं।
9. कढाई को गैस स्टोव पर रखें और आंच को चालू करें।
10. पैन के गर्म होने पर, तेल डालें और इसे ठीक से गर्म होने दें।
11. दालचीनी स्टिक और लौंग, जीरा डालें और इसे मध्यम आंच पर कुछ सेकंड के लिए भूनें।
12। प्याज डालें और मध्यम आंच पर इसे 2-3 मिनट तक भूनें।
13। हरी मिर्च और अदरक लहसुन का पेस्ट मिलाएं और इसे 1/2 मिनट के लिए भूनें।
14। सभी मसाले डालकर अच्छे से मिलाएं और 1/2 मिनट तक पकाएं।
15. टमाटर डालकर मिलाएं। पैन को कवर करें और टमाटर को नरम होने तक पकाएं (लगभग 5-6 मिनट)।
16. 6 मिनट के बाद मसाला हिलाएं और धनिया पत्ती का 1/2 भाग डालें।
17. पैन को उबालें और इसे एक मिनट के लिए पकाएं।
18. ढक्कन को बंद करें और इसे हिलाएं और पैन में उबली हुई दाल डालें और इसे अच्छी तरह से हिलाएं।
19. आंच को मध्यम से बढ़ाएं और इसे एक मिनट के लिए पकाएं (पैन को कवर करें)।
20. अब ढक्कन खोलें और इसे हिलाएं और आंच बंद कर दें।
21. शेष धनिया पत्ती डालकर मिलाएँ।
22. दाल फ्राई तैयार है।
23. आंच पर रखें और तड़का पैन गरम करें।
24. घी डालें, एक बार घी गरम होने पर उसमें हिंग मिला दें।
25.अब सूखी लाल मिर्च, लहसुन जोड़ें।
26. जब तक लहसुन सुनहरा भूरा न हो जाए, तब तक इसे पकाएं।
27. आंच बंद करके उस पर थोड़ा लाल मिर्च पाउडर डालें।
28. दाल फ्राई पर तड़का डालें।
29. अब दाल तड़का सर्व करने के लिए तैयार है।
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