- Get link
- X
- Other Apps
Ingredients: Preparation Time-30 min
Chole(soaked)-1cup
Onion-2 medium (grated)
Tomato-2 medium(grated)
Garlic-10-12 (grated)
Ginger-2 inch(grated)
Turmeric Powder-1/2 tsp
Red chilli powder-1.5 tsp
Cumin powder-1/2tsp
Coriander Powder-1 tsp
Garam masala powder-1 tsp
Cumin seeds-1 tsp
Cinnamon stick-1 inch
Black cardamom-1
Oil-3-4 tbsp
Salt to taste
Method:-
1. Soak the chole overnight.
2.Now heat a pressure cooker and add oil.
3. Add cumin seeds, cinnamon stick,black cardamom.
4.After that add all grated (onion,tomato,ginger garlic) ingredients.Mix it well.
5.Now add all powdered spices and cook it for 8-10 minutes on a low medium flame.
6. when the oil separated from the masalas add soaked chole.
7.Cook it for a 3-4 minutes.
8.Now add 2 or 2-1/2 cup of water in cooker.
9. Now add salt and close the lid properly.
10. Cook it for 8-9 Whistle on medium flame.
11. After 9 whistle turn off the flame.
12. Let the cooker cool down then open it.
13. You may add coriander leaves.
सामग्री: तैयारी का समय -30 मिनट
छोले (भिगो) -1cup
प्याज -2 मध्यम (कसा हुआ)
टमाटर -2 मध्यम (कसा हुआ)
लहसुन-10-12 (कसा हुआ)
अदरक -2 इंच (कद्दूकस किया हुआ)
हल्दी पाउडर -1 / 2 चम्मच
लाल मिर्च पाउडर-1.5 चम्मच
जीरा पाउडर -1 / 2tsp
धनिया पाउडर -1 टी स्पून
गरम मसाला पाउडर -1 टीस्पून
जीरा -1 टी स्पून
दालचीनी छड़ी -1 इंच
काली इलायची -1
तेल- 3-4 बड़े चम्मच
नमक स्वादअनुसार
तरीका:-
1.छोलेको रात भर भिगो दें।
2. अब प्रेशर कुकर को गर्म करें और तेल डालें।
3. जीरा, दालचीनी स्टिक, काली इलायची डालें।
4. उसके बाद सभी कद्दूकस किया हुआ (प्याज, टमाटर, अदरक लहसुन) सामग्री मिलाएं।
5.अब सभी पीसे हुए मसाले डालें और धीमी आंच पर 8-10 मिनट तक पकाएं।
6. जब मसालों से तेल अलग हो जाए तो उसमें भिगोए हुए छोले मिलाएं।
7. इसे 3-4 मिनट तक पकाएं।
8.अब कुकर में 2 या 2-1 / 2 कप पानी डालें।
9. अब नमक डालें और ढक्कन को अच्छी तरह से बंद कर दें।
10. इसे मध्यम आंच पर 8-9 सीटी के लिए पकाएं।
11. 9 सीटी आने के बाद आंच बंद कर दें।
12. कुकर को ठंडा होने दें फिर खोलें।
13. आप धनिया पत्ती डाल सकते हैं।
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment