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RASSMALAI
Ingredients: -
For rasgulla
Milk- 1 ltr.
Vinegar- 6tbsp
Water- 5tbsp
Cornflour(optional) - 2tsp
Syrup
Water- 4cup
Sugar- 1cup
For rasmalai
Milk- 1ltr.
Sugar- 1/4cup as per your taste
Elaichi- 3-4
Saffron strands/yellow food colour: - 3-4/1pinch
Pistachos- 4tbsp
Almond- 2tbsp
Rose Essence- 2-3drops
Method: -
1. सबसे पहले एक बर्तन में 1ltr.दूध रखकर गैस पर धीमी आंच पर गाढ़ा होने के लीए रख दें।
1. First 1ltr milk in a vessel Keep the milk in order to thicken on low flame on the gas.
2. दूध को तब तक पकाना है जब तक की दूध 1/3 न रह जाए।
2. Milk is cooked until the milk is not 1/3
3. दूसरी तरफ हम रसगुल्ले के लिए दूध उबाल लेंगे।
3. On the other hand we will boil milk for rosgulla.
4. दूध उबलने के बाद 5-10मिनट के बाद उसमें सिरका और पानी का मिश्रण मिलाकर दूध में मिला दें, जिससे की दूध फट जाए। अगर दूथ न फटे तो उसमें थोड़ा और सिरका मिलाकर दूध को फाड़ लें।
4. After boiling the milk after 5-10 minutes, add vinegar and water mixture to the milk, so that the milk is broken. If the dough does not break then add some more vinegar to it and tear the milk.
5. फिर फटे हुए दूध को किसी साफ सूती के कपड़े में छान लीजीए।
5. Then filter the torn milk into a clean cotton cloth.
6. अब उस कपड़े को ऐसे ही बांध कर कुछ देर के लिए छोड़ दें।
6. Now leave that cloth and leave it for a while.
7. जो दूध हमने गाढ़ा होने के लिए रखा है अब उसमें चीनी, इलायची और केसर/ पीला रंग मिला लें।
7. The milk we have kept for thickening now add sugar, cardamom and saffron / yellow color to it.
8. अब 10 मिनट तक दूध को पकाकर गैस बंद कर दें।
8. Now cook the milk for 10 minutes and stop the gas.
9.अब फटे हुए दूध को एक प्लेट में निकालकर हथेली की सहायता से मसल लें।
9.Now remove the torn milk in a plate and mash it with the help of palm.
10.अब एक गहरे बर्तन में 1कप चीनी और 4 कप पानी डालकर उबाल ले।
10.Now add 1 cup of sugar and 4 cup water in a deep vessel and boil it.
11.अब हथेली की सहायता से बनाए गए चपटे आकार के रसगुल्लो को उस उबलते हुए चाशनी में धीरे धीरे डाल दीजीए।ध्यान रखिएगा की रसगुल्ले डालते समय चाशनी का उबाल बिल्कुल भी कम न हो वरना रसगुल्ले फट जाएगें।
11.Now with the help of the palm, let the flat-sized rosets made in the boiling sugar syrup slowly. Keep in mind that the juice of syrup should not be reduced at all, otherwise the rasgulles will burst.
12.रसगुल्लो को पकने मे 20-25मिनट लगेंगे। बीच बीच में चैक करते रहिएगा की कही रसगुल्ले का पानी कम तो नही हो गया।अगर ऐसा है तो थोड़ा पानी और डाल दीजीए।ध्यान रखिएगा की गैस की आंच धीमी न हो और चाशनी में उबाल बना रहे।
12.Rasgullo will take 20-25 minutes to cook. Keep checking between the middle of the day that the water of any rosogol can not be reduced. If it is so, add some water and keep it. Keep in mind that the flame of gas should not be slowed and keep boiling in the syrup
13. रसगुल्ले तैयार हैं या नहीं ये चे करने के लिए एक कटोरे में पानी रखकर एक रसगुल्ला उसमें डाल दे। अगर रसगुल्ला कटोरे के तले में बैठ जाता है तो रसगुल्ला तैयार है।
13.Put rasgulla in a bowl to chew it or not, put a rasgulla in it. If Rasgulla falls in the bottom of the bowl then Rasgulla is ready.
14.अब सभी रसगुल्लों को चाशनी से निकालकर एक पानी से भरे एक बर्तन में निकाल ले।
14.Now remove all the rasgulla from the syrup and take them out in a pot filled with water.
15.अब एक एक रसगुल्ले को पानी से निकाल कर उसे हाथ या चम्मच की सहायता से रसगुल्ले का पानी निकालकर उसे दूसरे बर्तन में रख लें।
15.Now, remove one rasgulla from the water and take the juice of rosgulla with the help of hand or spoon and put it in another vessel.
16.अब रसगुल्लो पर जो दूध गाढ़ा करके रखा है उसे डाल देंगे।ध्यान रहे की दूध थोड़ा गुनगुना होना चाहिए।
16.Now the milk which is kept thick, it will put on Rasgulla. Keep in mind that the milk should be a little lukewarm
17.अब उसपर पिस्ता बादाम से गार्निश कर लें।
17.Now garnish with pistachio almonds on it.
Ingredients: -
For rasgulla
Milk- 1 ltr.
Vinegar- 6tbsp
Water- 5tbsp
Cornflour(optional) - 2tsp
Syrup
Water- 4cup
Sugar- 1cup
For rasmalai
Milk- 1ltr.
Sugar- 1/4cup as per your taste
Elaichi- 3-4
Saffron strands/yellow food colour: - 3-4/1pinch
Pistachos- 4tbsp
Almond- 2tbsp
Rose Essence- 2-3drops
Method: -
1. सबसे पहले एक बर्तन में 1ltr.दूध रखकर गैस पर धीमी आंच पर गाढ़ा होने के लीए रख दें।
1. First 1ltr milk in a vessel Keep the milk in order to thicken on low flame on the gas.
2. दूध को तब तक पकाना है जब तक की दूध 1/3 न रह जाए।
2. Milk is cooked until the milk is not 1/3
3. दूसरी तरफ हम रसगुल्ले के लिए दूध उबाल लेंगे।
3. On the other hand we will boil milk for rosgulla.
4. दूध उबलने के बाद 5-10मिनट के बाद उसमें सिरका और पानी का मिश्रण मिलाकर दूध में मिला दें, जिससे की दूध फट जाए। अगर दूथ न फटे तो उसमें थोड़ा और सिरका मिलाकर दूध को फाड़ लें।
4. After boiling the milk after 5-10 minutes, add vinegar and water mixture to the milk, so that the milk is broken. If the dough does not break then add some more vinegar to it and tear the milk.
5. फिर फटे हुए दूध को किसी साफ सूती के कपड़े में छान लीजीए।
5. Then filter the torn milk into a clean cotton cloth.
6. अब उस कपड़े को ऐसे ही बांध कर कुछ देर के लिए छोड़ दें।
6. Now leave that cloth and leave it for a while.
7. जो दूध हमने गाढ़ा होने के लिए रखा है अब उसमें चीनी, इलायची और केसर/ पीला रंग मिला लें।
7. The milk we have kept for thickening now add sugar, cardamom and saffron / yellow color to it.
8. अब 10 मिनट तक दूध को पकाकर गैस बंद कर दें।
8. Now cook the milk for 10 minutes and stop the gas.
9.अब फटे हुए दूध को एक प्लेट में निकालकर हथेली की सहायता से मसल लें।
9.Now remove the torn milk in a plate and mash it with the help of palm.
10.अब एक गहरे बर्तन में 1कप चीनी और 4 कप पानी डालकर उबाल ले।
10.Now add 1 cup of sugar and 4 cup water in a deep vessel and boil it.
11.अब हथेली की सहायता से बनाए गए चपटे आकार के रसगुल्लो को उस उबलते हुए चाशनी में धीरे धीरे डाल दीजीए।ध्यान रखिएगा की रसगुल्ले डालते समय चाशनी का उबाल बिल्कुल भी कम न हो वरना रसगुल्ले फट जाएगें।
11.Now with the help of the palm, let the flat-sized rosets made in the boiling sugar syrup slowly. Keep in mind that the juice of syrup should not be reduced at all, otherwise the rasgulles will burst.
12.रसगुल्लो को पकने मे 20-25मिनट लगेंगे। बीच बीच में चैक करते रहिएगा की कही रसगुल्ले का पानी कम तो नही हो गया।अगर ऐसा है तो थोड़ा पानी और डाल दीजीए।ध्यान रखिएगा की गैस की आंच धीमी न हो और चाशनी में उबाल बना रहे।
12.Rasgullo will take 20-25 minutes to cook. Keep checking between the middle of the day that the water of any rosogol can not be reduced. If it is so, add some water and keep it. Keep in mind that the flame of gas should not be slowed and keep boiling in the syrup
13. रसगुल्ले तैयार हैं या नहीं ये चे करने के लिए एक कटोरे में पानी रखकर एक रसगुल्ला उसमें डाल दे। अगर रसगुल्ला कटोरे के तले में बैठ जाता है तो रसगुल्ला तैयार है।
13.Put rasgulla in a bowl to chew it or not, put a rasgulla in it. If Rasgulla falls in the bottom of the bowl then Rasgulla is ready.
14.अब सभी रसगुल्लों को चाशनी से निकालकर एक पानी से भरे एक बर्तन में निकाल ले।
14.Now remove all the rasgulla from the syrup and take them out in a pot filled with water.
15.अब एक एक रसगुल्ले को पानी से निकाल कर उसे हाथ या चम्मच की सहायता से रसगुल्ले का पानी निकालकर उसे दूसरे बर्तन में रख लें।
15.Now, remove one rasgulla from the water and take the juice of rosgulla with the help of hand or spoon and put it in another vessel.
16.अब रसगुल्लो पर जो दूध गाढ़ा करके रखा है उसे डाल देंगे।ध्यान रहे की दूध थोड़ा गुनगुना होना चाहिए।
16.Now the milk which is kept thick, it will put on Rasgulla. Keep in mind that the milk should be a little lukewarm
17.अब उसपर पिस्ता बादाम से गार्निश कर लें।
17.Now garnish with pistachio almonds on it.
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