Samosa Recipe

RICE KHEER RECIPE

                                                       



Ingredients:                                                                          Preparation time -45 minutes

Rice -1/2 cup(small rice)

Milk-1 ltr

Sugar -1/3 cup

Cardamom- 2 (Crushed)

Dry nuts(crushed)

Saffron(kesar)


Method:-

1.Add 1 litre milk in a pan and turn on the flame.

2.Boil it till it is reduced to 3/4 of its original quantity on a high flame.

3.Stir it continuously.

4.Take a 1/2 cup of rice and wash it properly.

5.Keep stirring and scratching the edges.

6.Milk has reduced to 3/4 of its original quantity.

7. Now add rice.

8.Cook it on a low flame till the rice is 70% cooked.

9. Now add 1/3 cup of sugar and add some crushed dry nuts.

10.Add crushed cardamom ,saffron(optional) and stir it well.

11.Cook it till the rice cooked properly.

12.Once rice is cooked properly,turn off the flame.

13.Rice kheer is ready to serve garnish with dry pistachios and almond.  


सामग्री:                                                                     तैयारी समय -45 मिनट


चावल -1/2 कप (छोटे चावल)

दूध -1 लीटर

चीनी -1/3 कप

इलायची- 2 (कुचला हुआ)

सूखे मेवे (कुचले हुए)

केसर (केसर)

तरीका:-


1. एक पैन में 1 लीटर दूध डालें और आंच को चालू करें।

2. इसे तब तक उबालें जब तक कि यह तेज आंच पर इसकी मूल मात्रा के 3/4 तक कम न हो जाए।

3. इसे लगातार चलाएं।

4. एक 1/2 कप चावल लें और इसे ठीक से धो लें।

5. किनारों हिलाओ और खरोंच।

6.Milk अपनी मूल मात्रा के 3/4 तक कम हो गया है।

7. अब चावल डालें।

8. इसे धीमी आंच पर तब तक पकाएं जब तक चावल 70% न पक जाए।

9. अब 1/3 कप चीनी डालें और कुछ कुचले हुए सूखे मेवे डालें।

10. कुचल कुचल इलायची, केसर (वैकल्पिक) और इसे अच्छी तरह से हिलाएं।

11. इसे तब तक पकाएं जब तक चावल ठीक से पक न जाए।

12. चावल को अच्छी तरह से पकने पर आंच बंद कर दें।

13. राइस खीर सूखी पिस्ता और बादाम से गार्निश करने के लिए तैयार है।


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